4.4.13

Гостујући предавач на Филозофском факултету


Следећег месеца на Филозофском факултету у Београду гостоваће др Димитар Илијев са Светоклиментског универзитета у Софији. Он ће на Одељењу за класичне науке одржати једнонедељни курс о развитку латинског и постању романских језика, под насловом

Tempora mutantur... From Latin to Romance

Курс ће се одвијати у учионици Одељења за класичне науке (СтКЛ1) у следећим терминима:
понедељак 13. мај, 13.1514.45 
уторак 14. мај, 13.1514.45
среда 15. мај, 9.4511.15
четвртак 16. мај, 13.1514.45
петак 17. мај, 11.3013.00

Позивамо колеге да похађају овај курс и узму што живљег учешћа у раду са др Илијевим. Заинтересовани ђаци такође су добродошли.



[из синопсе курса:] На име увода размотрићемо функцију језика у друштву уопште и објаснићемо неке од главних социолинвистичких концепата, попут диглосије, с посебним освртом на латински језик и његов вулгарни варијетет.
Затим ћемо скицирати промене које су на путу од латинског до романског захватале језик на свим нивоима: фонетском, морфолошком, синтактичком, лексичком. Појаве нећемо посматрати изоловано, већ као чиниоце једног спорог али неумитног процеса који се тицао читавог језичког система: показаћемо како су фонетске промене утицале на морфологију а морфолошке на синтаксу, уз релативно аутономан развитак у области лексике. Полазници ће стећи и нешто увида у вероватне мотиве и типичне правце језичке еволуције. У свакој прилици повлачићемо паралеле између језичке ситуације у последњим вековима Римског царства и стања у модерним језицима, укључујући балканске.
Осврнућемо се и на известан број старих текстова (натписа, записа на папирусу, књишких сведочанстава), а прочитаћемо и понешто из граматичких списа, (пара)литерарних извора писаних више или мање вулгарним латинским језиком, као и најранијих писаних споменика романских језика.

3 comments:

  1. Anonymous4/5/13 10:15

    Pompeji i Herkulaneum, nova izložba u British Museum-u:

    http://www.bbc.co.uk/programmes/p0179p9g

    http://www.guardian.co.uk/artanddesign/video/2013/mar/26/pompeii-herculaneum-british-museum-video

    Prikaz Andrewa Graham-Dixona (istoričara umetnosti sa BBC-a, onaj sa kosicom) u Sunday Telegraph-u:

    http://www.andrewgrahamdixon.com/archive/readArticle/1131

    ReplyDelete
  2. Поделићу са Вама информацију јер ми изгледа као веома корисна:
    Free Online Medieval Latin Summer Course (Gesta Francorum)In the summer of 2013 Professors William Turpin (Swarthmore College, Classics) and Bruce Venarde (University of Pittsburgh, History) will be offering a free online Latin translation course, meeting on Google Hangout. The class will meet once a week starting on Monday, June 3, at 8-10 p.m. EST and will continue for perhaps ten weeks. We will be translating and discussing the Gesta Francorum, an anonymous first-hand account of the First Crusade written in relatively straightforward medieval Latin.
    https://sites.google.com/a/swarthmore.edu/medieval-latin-summer-2013-the-gesta-francorum/
    http://www.swarthmore.edu/academics/classics/faculty-and-staff/william-turpin.xml
    Ако сам добро разумела, заинтересовани треба мејлом да се обрате професору Турпину: wturpin1@swarthmore.edu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ово је веза до заједнице на Гугл+
      https://plus.google.com/u/0/communities/106839324668039713380?cfem=1

      Delete